Praėjusią savaitę apžvelgėme automobilių sporto renginius Lietuvoje, o šią atėjo laikas artimiausiose valstybėse vykstančioms varžyboms. Dėl kai kurių renginių tikrai verta nuvažiuoti į artimiausias valstybes, juolab kad pasirinkimas pas kaimynus – didesnis nei Lietuvoje.


Gegužės 6-7 dienomis Latvijoje vyks motociklų sporto „Formulė 1“ – pasaulio motokroso čempionato etapas MXGP. „Kegums“ trasoje vyksiantis renginys yra motociklų, o ne automobilių sportas, tačiau jo neįtraukti būtų nuodėmė: net ir autosporto mėgėjai tokį renginį turi pamatyti savo akimis.
 

Birželio 29-liepos 2 dienomis vyks vienas seniausių ralių visame pasaulyje – nuo 1921-ųjų vykstantis Lenkijos ralis. „Orlen Rally Poland“ pavadintas renginys į Pasaulio ralio čempionato kalendorių sugrįžo 2014-aisiais – Mikolaikų regione gausu kokybiškų žvyrinių kelių, kurių Vakarų Europoje jau pradeda trūkti. Beje, 2014-aisiais kartu su Lenkijos raliu keli WRC etapai vyko ir Lietuvoje. Jų organizatoriams ne viskas pavyko, tad greičiausiai WRC automobilius Lietuvos žvyrkeliuose matėme pirmą ir paskutinį kartą.


Iškart po Lenkijos ralio liepos 27-30 dienomis vyks „Neste Rally Finland“ – legendinis Suomijos ralis, pasižymintis greitais keliais bei aukštais tramplinais. Nuo 1973-iųjų tai ir Pasaulio ralio čempionato etapas, tad čia galima išvysti geriausius pasaulio lenktynininkus. Dėl didžiulio greičio tai itin sudėtingas ralis šturmanams, nes stenograma privalo būti paruošta preciziškai. Tačiau tai reiškia įspūdingus vaizdus žiūrovams: vien legendinis tramplinų greičio ruožas „Ouninpohja“, vadinamas sunkiausiu visame WRC kalendoriuje, kasmet sutraukia tūkstančius ralio gerbėjų.


Rugpjūčio 3-5 dienomis Žešuvo regione Lenkijoje vyks Europos ralio čempionato etapas („Rally Rzeszow“). Nors pats miestas yra pietryčių Lenkijoje, netoli Ukrainos, į jį atvykti verta ne tik dėl įspūdingų ralio vaizdų, bet ir greta esančio kalnyno – ralis gali būti puikus kelių dienų intarpas savaitės trukmės atostogose Tatruose. 


Rugpjūčio 31-rugsėjo 3 dienomis vakarinėje Lenkijos dalyje vyks pasaulio ralio maratonų čempionato etapas „Baja Poland“. Tai – sumažintas Dakaro ralis, tačiau stiprių dalyvių ir greitų automobilių jame netrūks. Gali būti, kad čia dalyvaus ir lietuviai – Benediktas Vanagas buvo užsiminęs apie tokią galimybę.


Rugsėjo 15 dieną Latvijoje, Rygoje esančioje „Bikernieki“ trasoje vyks pasaulio ralio kroso čempionato etapas, pavadintas „Neste World RX of Latvia“. Praėjusiais metais šis renginys vyko pirmą kartą ir kelias dešimtis eurų kainavę bilietai žiūrovams atsipirko su kaupu: įspūdžių buvo su kaupu. Antri metai – antras dublis, kuris turėtų būti ne mažiau įspūdingas.


„Bikernieki“ trasa buvo rekonstruota specialiai raliui krosui – joje įrengta papildoma žvyrinė atkarpa, tad sportininkai gali varžytis 1,3 km ilgio rate, kurio 60 proc. sudaro asfaltas, o 40 proc. – žvyras. 2016-aisiais čia nugalėjo Sebastienas Loebas, vairavęs „Peugeot 208“.


Daug lenkimų, agresyvus važiavimas ir nuobodžiauti neleidžianti lenktynių distancija padarė ralį krosą sparčiausiai populiarėjančiu automobilių sportu pasaulyje. Šiandien jame dalyvauja tokios žvaigždės kaip S. Loebas, Petteris Solbergas, Kenas Blockas, Guerlainas Chicherit ar Latvijos žvaigždė Reinis Nitišs.


Spalio 6-8 dienomis Latvijoje, Liepojos regione vyks paskutinis Europos ralio čempionato etapas, tad jame dėl galutinių sezono pozicijų varžysis stipriausi Senojo žemyno ralistai. ERČ etapas Liepojoje vyksta nuo 2013-ųjų – puiki žvyro danga, naujų kelių gausybė ir patogus privažiavimas žiūrovams pavertė ranka pasiekiamą ralį pačiu svarbiausiu visame Europos ralio čempionate.


Tai – bene geriausiai žinomi ir pasaulinio lygmens renginiai aplinkinėse valstybėse, tačiau kai kurie puikūs lietuvių organizuojami renginiai taip pat vyks ne Lietuvoje: pavyzdžiui, du „Fast Lap“ etapai vyks Estijoje (Pernu, birželio 17) ir Lenkijoje (Poznanėje, liepos 29), o 1006 km lenktynių Palangoje organizatoriai surengs ir analogiškas varžybas Pernu trasoje (rugsėjo 21-24 d.). Tai – normali lenktynių trasa, tad sportine prasme tai turėtų būti įdomesnis renginys nei varžybos Palangos magistralėje.