Prieš porą metų Lietuvoje grąžinus privalomąjį jaunuolių šaukimą į kariuomenę, šalyje kilo sambrūzdis: nemažai vyresnės kartos atstovų teigė, kad tai – geriausias būdas išpaikintam ir lengvai gyvenančiam jaunimui išmokti tvarkos, tačiau jaunesni žmonės bijojo prarandamų pajamų ir sutrikdytų karjeros etapų – juk privalomoji tarnyba trunka net 9 mėnesius.


Kaip parodė laikas, Lietuvos kariuomenėje žmonės gauna kur kas daugiau nei šaudymo įgūdžius ar pagarbą vyresniesiems. Viena įdomiausių papildomų veiklų – lenktynės.


Lenktynininkų iš Kauno grupė, kurios pagrindinis iniciatorius Stasys Tarailė, sugalvojo neeilinį projektą, kurį pavadino „Karys-lenktynininkas“. Jo metu iš Lietuvos kariuomenėje tarnaujančių žmonių įvairių etapų metu buvo atrinkti aštuoni žmonės: vairuotojas, šturmanas bei šeši mechanikai. Jų prizas – 2018-ųjų Lietuvos ralio čempionato sezonas su „Mitsubishi Lancer Evo“ automobiliu.


Per kelis mėnesius trukusį projektą šešiuose atrankos etapuose savo jėgas išbandė daug karių. Jie varžėsi vairuodami ralio automobilį tikroviškame simuliatoriuje, klausė paskaitas apie lenktynininko ir šturmano darbą iš tokių savo amato profesionalų kaip Stasys Brundza, Vytautas Švedas, Giedrius Notkus ar Žilvinas Sakalauskas. 


„Karys-lenktynininkas“ projekto dalyviams buvo suteikta galimybė ir realioms stažuotėms: pavyzdžiui, viename iš atrankos etapų jie varžėsi keisdami įvairias ralio automobilio detales – buvo matuojama, kuri karių mechanikų komanda atlieka savo darbą greičiau, kokybiškiau ir geriau susitvarko su stresu.


Netrūko ir sportinių išbandymų. Projekte dalyvaujančios moterys savo jėgas išbandė ir „Moterų ralyje“, o visi dalyviai varžėsi „Vilko“ kartodrome bei ralyje „Aplink Lietuvą“ – šių rungčių rezultatai turėjo didelę įtaką galutiniams rezultatams.

 

Taip dar žiemą prasidėjęs projektas baigėsi rugpjūčio pradžioje. „Vilko“ kartodrome buvo paskelbtas projekto nugalėtojas – 26-erių Ignas Bilius. Atsarginis vairuotojas – Tomas Zaksas, šturmanas – Giedrius Labenskas, o geriausiais mechanikais tapo Tomas Jurgulis, Nerijus Jurkšas, Viktoras Kovalkovas, Giedrius Labenskas, Povilas Vasiliauskas ir Modestas Vižinis.


Į „Mitsubishi Lancer Evo“, kuris šiuo metu vis dar ruošiamas ralio kovoms, šviežiai sudaryta kariuomenės vyrų komanda sės kitąmet – greičiausiai sausio mėnesį vyksiančio „Halls Winter Rally“ metu. Tačiau komandai numatytas apšilimas rugsėjo mėnesį vyksiančiame „DHL Rally Elektrėnai“ – ten „Karys-lenktynininkas“ projekto nugalėtojai dalyvaus „Honda Civic“ automobiliu.