Savavaldžiai automobiliai – transporto ateitis. Tai skelbia daug vizionierių, apie tai galvoja ir didžiosios korporacijos, gaminančios automobilius, ir miestų savivaldybės.

Žinoma, pati mintis daug kam nejauki – ar kompiuteris, valdantis mašiną, priims teisingą sprendimą? Ir aktyviai linksniuojami atvejai, kai tokie jau bandomi savavavaldžiai padaro avarijas – tiesa, neretais atvejais patogiai nutylint, kad nemaža tokių incidentų kaltė vis dėlto tenka ne kompiuteriui, bet žmogui.

Tačiau šis incidentas Las Vegase, JAV, tarptautinės technologijų parodos CES 2019 prieigose – dar keistesnis. Čia savavaldis automobilis – taigi, robotas – partrenkė… kitą robotą – autonominį demonstracinį robotą „Prombot v4“.

Nelaimė nutiko, kai savavaldis JAV pagamintas automobilis „Tesla Model S“ greta pastatų kompleksto, esančio adresu 3000 Paradise Road, užkliudė ir nuvertė pakelėje stovėjusį rusų kompanijos sukurtą demonstracinį robotą.

Įvykį užfiksavo stebėjimo kamera:

Kas kaltas šiuo atveju? Automobilis, nepastebėjęs savo „varžto brolio“? Rusų robotas, kažkodėl stovėjęs ne ant šaligatvio, bet važiuojamojoje kelio dalyje? Programinės įrangos gamintojai? O gal čia ne tokios jau ir slaptos valstybių konfrontacijos išdava (gerai jau, paskutinis variantas – mažiusiai tikėtinas scenarijus)?

„Prombot“ atstovai teigia, kad robotas sugadintas nebepataisomai. Kas vis dėlto skamba kiek keistai, nes bent jau vaizdo įraše susidūrimas neatrodo itin fatališku.

Portalas „IFL Science“ atkreipia dėmesį, kad tai galėtų būti ir surežisuotas robotų gamintojų reklaminis triukas. Vis dėlto, jei taip ir būtų, tai kol kas unikalus atvejis technologijų istorijoje.

Šaltinis: http://technologijos.lt