Lietuvoje kiekvienais metais nuo 1996-ųjų vyksta „Press ralis“ – žurnalistų ir kitų visuomenėje žinomų žmonių lenktynės, į kurias kasmet susirenka virš šimto dalyvių. Sportine prasme tai nėra išskirtinis renginys, tačiau įdomių vaizdų čia netrūksta, nes visuomenėje žinomi žmonės dažniausiai varžosi naujais, sportui neruoštais automobiliais.


Varžybos vyksta kaip normalus ralis – su greičio ruožais, pervažiavimais tarp jų, tiksliomis laiko kontrolėmis ir realiu lenktyniavimu. O tarp jų dalyvių galima rasti labai įdomių vienetų – tiek automobilių, tiek su sportu nebūtinai siejamų žmonių.


Pavyzdžiui, pirmąjį birželio savaitgalį vykusiame žurnalistų ralyje (jis prasidėjo Kaune ir baigėsi Palangoje) buvo galima išvysti tokius automobilius kaip „SEAT Leon Cupra“, „Opel Astra OPC“, „Toyota GT86“, „Toyota Yaris TS“, „Opel Adam S“, ne vieną lenktynėms ruoštą modelį su saugos lankais ir kita įranga. Čia – labai smagus miksas tarp sportiškų kasdieninių automobilių ir tikrų sportinių modelių.


Šiais metais jie varžėsi itin skirtingose trasose: sportiškus naujus automobilius buvo galima išvysti Kačerginės „Nemuno žiede“, Smalininkų kartodrome, Šiaulių darbo rinkos mokymo centro lenktynių trasoje, Klaipėdos Ernesto Galvanausko darbo rinkos mokymo centre ir kitose vietose.


Žmonės čia dalyvauja itin įvairūs – tai ne tik apie automobilius rašantys ir kasdien benzino garais kvėpuojantys žurnalistai. Pavyzdžiui, LNK televizijos žinių vedėja Agnė Zacharevičienė prie automobilio vairo „Press ralyje“ sėdo jau ne pirmus metus, o jos šturmano pareigas užėmė lenktynininkas Deividas Jocius. Jie varžėsi paprastu „KIA Rio“ automobiliu, tačiau sugebėjo II klasėje (automobilių su varikliais iki 2,0 l) užimti trečią vietą. Keliskart ralyje yra dalyvavusios ir kitos TV ekrane matytos moterys – Nomeda Marčėnaitė, Asta Žukaitė-Nalivaikienė ir daug kitų.


Tačiau lyderių pozicijas ralyje paprastai užima benzingalviai, dalyvaujantys čia dešimt ar daugiau metų. LNK laidos „Ne vienas kelyje“ vedėjas Dainius Leonavičius kartu su šturmanu Adomu Šablevičiumi yra daugkartiniai „Press ralio“ laimėtojai, šiemet likę ketvirti. Įvairiuose leidiniuose dirbęs Renaldas Gabartas su Vincu Gerdžiūnu („SEAT Leon Cupra“) šiemet liko treti, o „Saulės radijo“ atstovai Antanas Akučka su Akvile Akučkaite („Toyota GT86“) – antri. Ne kartą aukštas vietas užėmė BTV laidos „Autopilotas“ vedėjas Ramūnas Fetingis su šturmane Agne Vičkačkaite-Lauciuviene, o 2017-aisiais jie ir nugalėjo neoficialioje absoliučioje įskaitoje.


Ralyje dalyvauja ne tik žurnalistai – specialioje svečiams sukurtoje VIP įskaitoje gali registruotis bet kas. Tad šiemet ralį išbandė ir keli dainininkai bei profesionalūs lenktynininkai: Vilija Matačiūnaitė (šturmanas – Vytautas Švedas), Vaidotas Baumila (šturmanas – Vaidotas Žala), Ingrida Kazlauskaitė (šturmanas – Ramūnas Čapkauskas).


Lietuvos žurnalistai yra užmezgę ryšius įvairiose užsienio valstybėse, tad šiemet dalyvavo rekordinis užsieniečių kiekis – jie atvyko net iš 8 valstybių. Tarp jų ir tokių tolimų kaip Indija, Italija ar Islandija. Ir didžioji dalis jų – žurnalistai, dalyvavę pagrindinėje įskaitoje ir varžęsi su greičiausiais rašančiais ar prieš kameras kalbančiais lietuviais.


Kadangi ralyje dalyvauja žurnalistai, informacijos žiniasklaidos priemonėse apie jį yra gana daug. Tačiau ir „gyvai“ išvysti kai kuriuos greičio ruožus – didelė atrakcija bet kokiam automobilių sporto aistruoliui, tad birželio pirmąjį savaitgalį verta įtraukti į automobilių sporto varžybų kalendorius.