2018 metų kovą filmuojant „Top Gear“ laidą Stigo vardu žinomas personažas su perdarytu traktoriumi tiesiojoje išvystė 87,27 mylių per valandą (140 km/val.) greitį. 

Jo pasiekimas buvo įrašytas į Guinnesso rekordų knygą, o vienetinis „Track-tor“ su 5,7 litro varikliu tapo greičiausia žemės ūkio mašina. 

Šį rekordą neseniai pagerino itin daug drąsos reikalaujančiose „Isle of Man“ lenktynėse savo važiavimais išgarsėjęs Guy Martinas.

Nutrūktgalvis britas su perdarytu „JCB Fastrack“ traktoriumi Elvingtono aerodrome netoli Jorko išvystė 103,6 mylių per valandą (167 km/val.) greitį. 

Prisidėjo lenktynių inžinieriai

Traktoriuje sumontuotas 6 cilindrų 7,2 litro darbinio tūrio dyzelinis variklis, kurios maksimali išvystoma galia siekia 1000 AG, o didžiausias sukimo momentas – 2440 Nm. 

Prieš šio projekto prisidėjo ir „Williams“ komandos inžinieriai, kurie patarė, kaip būtų galima sumažinti traktoriaus svorį. 

Dar naudingesnis „Formulės-1“ technologijas išmanančių specialistų indėlis buvo gerinant aptakiomis formomis nepasižyminčios žemės ūkio mašinos aerodinamiką. 

„Elvingtone su JCB puikiai praleidau dieną, tai buvo rimtas darbas su tikrai inžinieriais, – sakė G. Martinas. – Traktorius pakilimo take buvo visiškai stabilus, viskas atlikta tiesiog puikiai.“

Ne pirmas rekordas

2006 metais JCB pasiekė ir rimtesnį rekordą, kai su „Dieselmax“ mašina važiuodami į abi puses garsiojo išdžiuvusio Bonevilio druskos ežero paviršiumi pasiekė vidutinį 350 mylių per valandą (563 km/val.) greitį. 

Apie su traktoriumi pasiektą rekordą netgi ruošiamas dokumentinis filmas. 

Internete kol kas pasirodė tik iš toli nufilmuoto rekordinio bandymo įrašas. 

Šaltinis: http://technologijos.lt