Karantino laikotarpis įnešė nemažai nerimo ir dvejonių, kaip elgtis norint užregistruoti automobilį ar atlikti privalomąją techninę apžiūrą.

Autogidas.lt domėjosi, techninės apžiūros sąlygomis karantino laikotarpiu. Įvedus karantiną galima buvo pastebėti įvairių privačių ir valstybinės įmonių sprendimų stengiantis atitikti nurodytas darbo sąlygas. Vieni jų žmones piktino, kiti vertė sunerimti, tačiau techninės apžiūros įmonės šiame kontekste galėtų tapti racionalios elgsenos pavyzdžiu: įgyvendinusios visas medikų teikiamas rekomendacijas, apsirūpinusios asmeninėmis saugos ir dezinfekcijos priemonėmis, pakoregavusios patikros algoritmą jos sugebėjo ne tik likti atviros, bet netgi tapti patrauklesnėmis visiems vairuotojams.

Bene labiausiai pastebimas pakeitimas buvo atliktas išankstinės registracijos transporto priemonės patikrai laikų skaičiaus padidinimu. Anksčiau buvusi galimybė rinktis vieną iš 1200 vizito laikų buvo praplėsta net iki 2300, kad kuo daugiau gyventojų galėtų be vargo susiplanuoti vizitą iš anksto. Tai reiškia, kad pasirinkus bet kurią iš 54 TA stočių (paslauga kol kas neteikiama tik 15 stočių) ir telefonu arba internetu rezervavus pačiam žmogui patogiausią patikros datą ir valandą, vėliau nereikia gaišti nė minutės. Tada atvykus į TA stotį tereikia tik susimokėti už patikrą (jei tai nebuvo padaryta internetu) ir sutartu laiku kontrolieriui perduoti automobilio raktelius bei dokumentus, o po keliolikos minučių juos atsiimti drauge su patikros rezultatų kortele.

„Mūsų įmonės iš tiesų sėkmingai įgyvendino vieną kertinių elgsenos pandemijos metu rekomendacijų – kiek įmanoma vengti socialinių kontaktų. Dalis TA stočių šiuo metu pradėjo dirbti priimdamos tik pagal išankstinį užsirašymą atvykstančius automobilininkus. Ir nors iš pradžių buvo būgštavimų, kad vyresnės kartos žmonėms tai gali kelti tam tikrų rūpesčių, visgi labai greitai skepticizmo neliko nei šešėlio: registruotis labai paprasta net neturintiems asmeninio kompiuterio – paskambinus telefonu į artimiausią TA stotį ar bendruoju numeriu į Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociaciją „Transeksta“, mūsų darbuotojai padeda pasirinkti patogiausią laiką ir užregistruoja. Taip sutaupoma laiko ir iki minimumo sumažinama susidūrimo su galimais viruso nešiotojais rizika“, – pastebi Transekstos“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Glėbus.

Nereikėtų laukti karantino pabaigos

Asociacijos „Transeksta“ specialistai visų planuojančių vizitą dėmesį atkreipia į dar vieną svarbų dalyką: techninių apžiūrų centrų užimtumui įtakos turi sezoniškumas. Rudenį ir žiemą vidutiniškai per mėnesį atliekama apie 60.000 patikrų, o pavasarį ir vasarą šie skaičiai įprastai šokteli daugiau nei trečdaliu, bet šiuo metu, dėl susidariusios situacijos, įprasto apsilankymų augimo nėra ir net pastebimas stočių darbo krūvio sumažėjimas šiek tiek daugiau nei 30 proc. Visiems planuojantiems vizitą į TA centrą patariama nedelsti ir nelaukti karantino pabaigos, mat tuomet gali būti dar didesnis automobilių antplūdis nei įprastai ir didesnės eilės renkantis išankstinės registracijos laiką, o pasirinkę lūkuriavimą gyvose eilėse neišvengiamai turės gaišti ilgiau.

Autogidas.lt primena, kad užsiregistruoti TA vizitui galima „Transeksta“ tinklalapyje www.vta.lt ir atskirų TA įmonių interneto svetainėse. Apmokėti už TA taip pat galima iš anksto internetu, arba jau atvykus į stotį esančioje kasoje arba savitarnos terminale. Tie, kam reikalingos sąskaitos faktūros, ją gali išsirašyti www.vta.lt puslapyje e-paslaugų skiltyje po apžiūros atlikimo. Sąskaitą taip pat galima užsisakyti atvykus į TA stotį kasoje.

Patikros galiojimo laiko „išlošti“ nepavyks

Kaip žinia Susisiekimo ministerija paskelbė keičianti privalomosios transporto priemonių techninės apžiūros atlikimo tvarką ir automobiliams, kuriems TA galiojimo terminas baigiasi karantino metu, numatė galimybę patikrą atidėti iki jo pabaigos bei dar 30 kalendorinių dienų. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad šia išimtimi rekomenduojama naudotis asmenims, priklausantiems rizikoms grupei, priverstiems izoliuotis ar tiesiog būgštaujantiems dėl savo sveikatos, o tiems, kas galvojo, jog du metus galiojanti apžiūra bus pratęsta ir taip bus galima „išlošti“ apžiūros galiojimo laiko ateityje – teks nusivilti.

„Visiems kitiems patikros atidėjimas tikrai nėra racionalus sprendimas dėl minėto techninės apžiūros sezoniškumo ir su tuo susijusių nepatogumų. Juo labiau, kad karantinas neprailgins šiuo metu galiojančios dviejų metų techninės apžiūros intervalo. Jei apžiūros atlikimo data buvo atidėta dėl karantino, automobilininkas atvykęs į TA stotį vėliau, gaus trumpesnį apžiūros galiojimą tiek dienų, kiek vėliau atvyko nuo paskutinės apžiūros galiojimo pabaigos. Pvz., M1 klasės automobilio apžiūra baigėsi balandžio 23 dieną, o savo transporto priemonę patikrino gegužės 13 dieną, naujoji apžiūra galios iki 2022-04-23. Todėl rekomenduojama atidėti vizitą į TA stotį tik tais atvejais, kai iš tiesų būtina“, – akcentavo „Transekstos“ direktoriaus pavaduotojas A. Glėbus.