Apvalios ir juodos – tokios padangos žinomos jau 120 metų. Tačiau ateitis galėtų būti spalvingesnė. Raudonos, geltonos ir žalios spalvos gumos riedėjimą padarytų spalvingesniu ir suteiktų mums visiems daugiau saugumo.

Johnas Boydas Dunlopas išrado oro pripildytas padangas. Po septynerių metų broliai Michelinai važiavimo komfortiškumu pasirūpino, sukurdami “Pneumatic” padangas pirmiesiems automobiliams su varikliu. Nuo to laiko daug kas pasikeitė: padangos tapo didesnės, platesnės ir greitesnės. Tačiau ir jos dar gali būti patobulintos – taip pagalvojo mūsų kolegos iš britų seserinio žurnalo “AutoExpress” ir pasitelkę kompiuterines programas sukūrė saugias ateities padangas. Svarbiausias patobulinimas: važiuojamąjį paviršių sudaro spalvoti gumos sluoksniai. Nuo išorės į vidų žali, geltoni ir raudoni. Jei padanga žalios spalvos, tai ir rašto gylis dar nesusidėvėjęs. Kai pradeda matytis geltona, reikia jau būti atsargiems, o pasirodžiusi raudona reiškia, kad padangos jau susidėvėjo. Taigi nereikia smulkmeniškų matavimų, nes rašto gylis nustatomas vos pažvelgus į padangą. Kitus patobulinimų pasiūlymus skaitykite šalia esančiuose skyreliuose.

ABL inf.

Gedimams atsparesnės padangos

Ateitis priklauso gedimams atsparioms padangoms, nesvarbu, ar žieminėms, ar vasarinėms. Nes jei kalbėtume apie saugumą, tokios padangos turi aiškių privalumų:

► atsiradus gedimui, automobilio valdomumas nepasikeičia;

► galima važiuoti toliau ir nepakeitus rato;

► nereikia naudoti atsarginio rato. Dabartinių trečios kartos “RunOnFlat” padangų komfortiškumas galėtų būti pagerintas. Šiuo metu aktualu sumažinti pasipriešinimą riedėjimui ir svorį – tuomet dabartinių padangų pamainai jau niekas nestovės skersai kelio.

Naujas ekologiškumo ženklas

Mes jau žinome skalbimo mašinų ar šaldytuvų ekologiškumo ženklus. Nuo 2012 metų tokie patys ženklai bus pritaikyti ir padangoms. Jie informuos apie stabdymo kokybę ant šlapios kelio dangos, pasipriešinimą riedėjimui ir riedėjimo garsumą. Europos Sąjungos parlamentas šiuo ženklu nori paskatinti automobilių vairuotojus pirkti energiją taupančias padangas.

Foto: ekologiškumo ženklas: padangų savybės tampa aiškios vos metus į jas žvilgsnį

Eksperto patarimas

Ateities padangos bus saugios, tylios, ilgaamžės ir ekonomiškos. Žieminės padangos dar labiau skirsis nuo vasarinių savo kokybe ir ypač naudojimo ypatybėmis šaltuoju metų laiku. Vieni padangų tobulinimo tikslų yra sumažinti pasipriešinimo riedėjimą, riedėjimo garsumą ir nusidėvėjimą. Jei kalbėtume apie komfortą, ekonomiškumą ir optiką, žieminės padangos neatsiliks nuo vasarinių.

FOTO: Dr. Berndas Löwenhauptas, “Dunlop” plėtros direktorius

Rytojaus žieminės padangos

Moderni žieminė padanga yra tikras aukštųjų technologijų produktas. Specialūs gumos mišiniai ir tobulai sukurtos lamelės puikiai pritaiko jas važiuoti ledu ir sniegu. Tačiau padangų gamybos plėtros skyriaus inžinieriai nori daugiau: sujungus skirtingas lameles, paskirstytas po visą padangos plotį, pasiekiamas geresnis sukibimas su kelio danga. Kaip tobulos trijų dimensijų konstrukcijos (paveikslėlis kairėje) jos viena kitai padeda ir suteikia pakankamai stabilumo esant sausai kelio dangai. Įvairūs gumos mišiniai padangos važiuojamojo ploto šonuose ir per vidurį (“Dual-Compound”) atskleidžia tolesnio tobulinimo galimybes, kuriomis sumažinamas pasipriešinimas riedėjimui.

FOTO: 3-D lamelės remia viena kitą

Padanga, turinti du gyvenimus

Kaskart apsisukdama padanga praranda dalį savo galios, nes mažėjant protektoriaus rašto gyliui nuolat blogėja valdomumo, stabdymo ir, žinoma, akvaplanavimo ypatybės. Tačiau gali būti ir kitaip – tai testuojant įrodė naujos tehnologijos “Goodyear” padangos “OptiGrip”. Didžiausias jų privalumas – antras, ypatingai minkštos gumos mišinio sluoksnis ir po važiuojamuoju sluoksniu paslėpti rezerviniai kanalai. Kai nusitrina išorinis gumos raštas, į pagalbą ateina antrasis sluoksnis ir iki tol buvę uždengti rašto kanalai.

FOTO: naujose padangose rezerviniai kanalai būna paslėpti, jie pradeda matytis tik likus trims milimetrams rašto – lygiai taip pat kaip ir minkštos rezervinės gumos sluoksnis (nuotr. – mėlynos spalvos).

Ateities vizijos

Visai kitais keliais rieda šios trys nuotraukose matomos koncepcinės padangos. “Goodyear” specialistų sukurtos “Mėnulio” padangos turėtų atrasti naujus pasaulius. Dėl 800 integruotų metalinių spyruoklių jos turėtų pasižymėti milžiniška leistina apkrova ir tvirtumu, būti atsparios didžiuliams mėnulio karščiams ir šalčiams. Ir “Michelin” turi kuo pasigirti: jų “Tweel”, tai padangos į kurias, dėl meistriškai sukurto laikančiojo “korseto”, nereikia pūsti oro. Elektriniams automobiliams buvo sukurtos vietą taupančios “Active Wheel” padangos.

FOTO: “Mėnulio” (kairėje) ir “Tweel” (viduryje) padangoms nereikia suspausto oro. “Active Wheel” padangose po ratlankiu paslėptas elektrinis variklis, ratų pakaba ir spyruoklės

Išvada

Tai jus galbūt nustebins, bet padangų technologijų patobulinimų visų pirma sulaukiama iš elektronikos srities. Jau nuo 2012 metų visi nauji automobiliai turės elektroninę oro slėgio stebėjimo sistemą. Jau vyksta bandymai padangų, kurių gumose implantuoti lustai, perduodantys informaciją apie oro slėgį, apkrovą ir susidėvėjimą. Šie lustai ateities padangas padarys saugesnes.