Draudimo benrovės „If” duomenimis net 30 proc. įregistruotų automobilių vagysčių arba mėginimų pavogti automobilį įgyvendinta sekant automobilį ir kopijuojant automobilio signalizacijos pultelio signalą arba neutralizuojant imobilizatorių viešoje vietoje. To pasekoje, paprastai naktį, niekieno netrukdomi vagys pavagia pasirinktą automobilį iš stovėjimo aikštelės arba iš namo kiemo.

 

Todėl „If“ ragina automobilių savininkus: nebūkite abejingi „streikuojančiai” signalizacijai – jei ji nesuveikia tuoj pat, kai tik Jūs paliekate automobilį stovėjimo aikštelėje, prie prekybos centro, plovykloje ar kitoje viešoje vietoje.

 

Visiškai įmanoma, kad būtent tuo momentu vagis kopijuoja Jūsų nuotolinio signalizacijos pultelio duomenis arba blokuoja imobilizatorių, kad vėliau galėtų susekti ir pavogti automobilį. Yra didelė tikimybė, kad tokiu būdu pavogti automobilio nepavyks, jeigu automobilyje bus įrengta ne tik gamyklinė, bet ir papildoma saugos įranga.

 

 Danas Dilys, „If” transporto priemonių draudimo produkto vadovas, įspėja: „Jei užrakinant automobilį signalizacija nesuveikia iš pirmojo karto – lyg „užsikirstų”, būtinai pastatykite automobilį į kitą stovėjimo aikštelę. Visiškai įmanoma, kad netoliese yra vagys, kurie nuskaito Jūsų automobilio signalizacijos kodus, trukdo Jums įjungti automobilio signalizaciją arba neutralizuoja nuo vagystės apsaugantį imobilizatorių.

 

Aišku, KASKO draudimas kompensuos patirtus dėl tokios vagystės nuostolius, tačiau klientui teks patirti įvairiausių išgyvenimų, neigiamų emocijų, praktinių sunkumų, be to, jis praras asmeninius daiktus, nes juos bus neįmanoma susigrąžinti.”

 

Pasakoja draudimo bendrovės „If” klientas Anatolijus (vardas pakeistas): „Palikau mašiną plovykloje. Kai atsiėmiau ją iš plovyklos ir pamėginau užrakinti pulteliu, signalizacija nesuveikė. Pamėginau dar gal 5 kartus – nepavyko, todėl užrakinau rakteliu. Pulteliu pavyko užrakinti tik prie namų. Išvažiuodamas netyčia pastebėjau BMW, kuriame sėdėjo įtartinos išvaizdos vaikinai. Kitą naktį mano automobilis buvo pavogtas iš namo kiemo. Tikriausiai, vaikinai iš juodojo BMW būtent tuo momentu kopijavo arba neutralizavo mano signalizaciją. Kuriam laikui netekau susisiekimo priemonės. Gerai bent tai, kad automobilis buvo apdraustas, kitaip būčiau patyręs ir materialinių nuostolių.”

 

Tam, kad apsaugotų savo automobilį nuo vagių ir nepatirtų nereikalingo jaudinimosi bei nenumatytų išlaidų, „If” pataria automobilių savininkams skirti didesnį dėmesį jų automobilių saugumui:

 

  • Pastatykite automobilį į kitą stovėjimo aikštelę, jei mėginant jį užrakinti signalizacija nesuveikia iš pirmojo karto – lyg „užsikirstų”. Visiškai įmanoma, kad netoliese yra vagys, kurie nuskaito Jūsų automobilio signalizacijos kodus arba trukdo Jums įjungti automobilio signalizaciją, tikriausiai, net neutralizuoja nuo vagystės apsaugantį imobilizatorių.
  • Pasirūpinkite, kad automobilyje būtų įrengta papildoma saugos įranga, nepasikliaukite vien gamykliniu arba įgaliotojo prekybos agento siūlomu komplektu, nes automobilių gamintojai visai Europos teritorijai siūlo suvienodintus saugumo užtikrinimo sprendimus, ir tai didina jų iššifravimo riziką.
  • Jūs turite įsisąmoninti tai, kad nėra signalizacijos, kurios nebūtų galima „įveikti”. Svarbu tai, kiek laiko ir pastangų prireiks vagims. Papildoma saugos sistema prailgina laiką, kurio reikia vagims, norintiems pavogti automobilį.