Pernai Vilniuje pradėta P. Vileišio ir Sluškų gatvių rekonstrukcija artėja prie pabaigos – pagrindiniai darbai bus užbaigti iki šių metų galo, tad gyventojai, dviratininkai ir pėstieji, nevaržomai šiomis gatvėmis galės judėti jau ateinantį pavasarį.

Po rekonstrukcijos gatvės atgims kitu pavidalu – tai bus pirmosios gatvės Lietuvoje, pertvarkytos pagal dviračių gatvės principą, kuris reiškia, jog dviratininkas čia nebus tik svečias, o lygiavertis eismo dalyvis automobiliui.

Tokį pokytį nutarta įgyvendinti atsižvelgiant į gatvių plotį ir eismo intensyvumą. Atlikus analizę paaiškėjo, jog šiose gatvėse įprastas tinkamo pločio dviračių takas nebūtų tilpęs. Taip pat atsižvelgta į dviratininkų ir automobilių, kaip eismo dalyvių santykį – automobilių srautas čia nedidelis, o dviratininkų – augantis kasmet.

Primename, kad sąvoka „Dviračių gatvė“ Kelių eismo taisyklėse atsirado Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva 2022 m. birželio 1 d., kai dar 2020 m., sekant gerąja kitų Europos šalių (Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos, Latvijos ir kt.) praktika, prašymas buvo perduotas Susisiekimo ministerijai.

Kaip vyks eismas?

Automobilių vairuotojams didelių pokyčių nebus – kaip ir iki rekonstrukcijos, gatvėse automobiliai ir toliau galės judėti abiem kryptimis, tik dabar važiuojamąją dalį dalinsis su dviratininkais.

Todėl visiems eismo dalyviams gatvėse bus leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 30 km/h greičiu. Dviratininkai galės važiuoti laisvai, nebūtinai viena eile ir kuo arčiau dešiniojo krašto. Juos bus draudžiama lenkti išvažiuojant į priešpriešinę eismo juostą

Keliaujant automobiliu iš esmės galios tos pačios taisyklės – vairuotojas privalo važiuoti kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto, P. Vileišio ir Sluškų dviračių gatvių atveju, vienu ratu važiuoti raudonu asfaltu, kitu – centrinės salelės trinkelių juosta.

Apie rekonstrukciją

Rekonstruojamose P. Vileišio ir Sluškų gatvėse – tiek kairėje, tiek dešinėje gatvės važiuojamosios dalies pusėse – išlaikomos fiksuoto 2 metrų pločio asfalto (su raudonos  spalvos pigmentu) dangos juostos. Važiuojamosios dalies centre bus kintamo 1,00–1,50 m (įskaitant įleistus gatvės bortus) pločio užvažiuojama trinkelių, aprėmintų įleistais gatvės bortais, dangos salelė. Toks sprendimas atkreips vairuotojų dėmesį dėl keliamų vibracijų, važiuojant didesniu nei projektinis greičiu.

Centrinė važiuojamosios dalies salelė nebus ištisinė – pertraukiama ties intensyviai naudojamais įvažiavimais į gretimas teritorijas, taip pat, salelės pertraukimai bus suformuoti tose vietose, kur yra itin sudėtingas inžinerinių tinklų išsidėstymas. Motorinio transporto greitis, be centrinės salelės, bus mažinamas dar įrengiant iškiliąsias sankryžas, iškiliąsias pėsčiųjų perėjas ir iškiliąsias trapecines greičio mažinimo priemones.

Šaligatvis bus arčiau upės, kaip ir visoje krantinėje, plotis svyruos 1,5 – 3,0 m., rytinėje gatvės dalyje atsiras naujas LED apšvietimas. Tuo tarpu vakarinėje važiuojamosios dalies pusėje numatytas tako plotis – 1,5-3,0 m., o rytinėje važiuojamosios dalies pusėje – apšvietimas.

Bus išsaugoma gatvių istorija

2022 m. vykdant rekonstrukcijos darbus ties Sluškų g. 7 (apie 200 m. atkarpoje) buvo rastas saugotinas akmenų grindinys, todėl buvo reikalinga parengti tvarkybos darbų projektą. Po kompromiso paieškų ir sprendinio derinimo su Kultūros paveldo departamentu, buvo nuspręsta išsaugoti rastą akmeninį grindinį, integruojant jį į dviračių gatvės sprendinį – akmenimis grindžiant centrinę ir šonines saleles, tarp jų klojant sendinto tipo betonines trinkeles be nuožulų eglute.