Aplinkos ministerija užregistravo ministro įsakymo projektą, nurodantį, kaip turėtų būti skiriamos kompensacijos tiems, kurie nuspręs taršų automobilį pakeisti mažiau taršiu. Pasirodo, vienam automobiliui kompensacija bus skiriama tik vieną kartą, o pasinaudoję lengvata jos galės ir netekti, jei nevykdys reikalavimų.

Ne kartą pabrėžta, kad jau nuo ateinančių metų lietuviai turės susimokėti, norėdami užregistruoti taršų (130 g CO2 kilometrui ribą perkopiantį) automobilį. Norintys turimą taršų automobilį pakeisti mažiau taršiu, galės pretenduoti į 1000 eurų kompensaciją – taip numato Aplinkos ministerijos parengtos „Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų fiziniams asmenims mažiau taršių judumo priemonių įsigijimui skatinimo“ tvarkos aprašas.

Privalės būti naudojamas

Numatoma, kad pretenduoti į 1000 eurų galės tik fiziniai asmenys. Norint pasinaudoti lengvata – privaloma sąlyga, kad taršus automobilis vieno savininko rankose būtų išbuvęs metus arba daugiau. Akcentuojama ir tai, kad automobilis paskutinius 12 mėnesių privalo būti eksploatuojamas, tai yra, naudojamas keliuose.

Turimą taršų automobilį asmuo turės atiduoti sunaikinti ir gauti eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą, taip pat sunaikintą automobilį išregistruoti iš Lietuvos kelių transporto priemonių registro kaip netinkamą eksploatuoti transporto priemonę.

Automobilis, kurio įsigijimui bus panaudoti gauti 1000 eurų, turės būti mažiau taršus bei užregistruotas kompensacijos gavėjo vardu. Jei automobilis įsigyjamas lizingo būdu, kompensacijos gavėjas turės tapti transporto priemonės valdytoju.

Apraše pabrėžiama, kad naujos transporto priemonės atitikties arba registracijos liudijime privalės būti nurodytas bendras išmetamas CO2 kiekis ir automobilio pirmosios registracijos data.

Vienas VIN – viena kompensacija

Akcentuojama tai, kad fiziniai asmenys lengvata galės pasinaudoti tik vieną kartą. Taip pat, kad 1000 eurų lengvata bus susieta su automobilio identifikaciniu numeriu (VIN) ir tam pačiam automobiliui galės būti skirta tik kartą.

Nurodoma, kad patirtas išlaidas perkant mažiau taršų automobilį susimažinti galės tie asmenys, kurie „švaresnį“ automobilį įsigys ne anksčiau nei bus patvirtintas planas, kaip turėtų būti skiriamos lengvatos.

Nurodoma, kad 1000 eurų lengvata tiems, kas atitiks reikiamas sąlygas, bus skiriama per 30 kalendorinių dienų nuo sprendimo priėmimo datos.

Neparduoti du metus

Visgi tiems, kurie nuspręs pasinaudoti lengvata, vertėtų žinoti, kad ateinančius dvejus metus įsigyto automobilio jie negalės parduoti ar perleisti kitam asmeniui. Priešingu atveju, išmokėtą kompensaciją gali būti pareikalauta grąžinti.

Šiai taisyklei taikoma išimtis, jei automobilis pateko į eismo įvykį ir buvo nepataisomai sugadintas.

Šaltinis: http://technologijos.lt